Conform datelor, aproximtiv 70% (69%) dintre persoanele chestionate au răspuns că nu s-au testat niciodată pentru a depista dacă sunt infectate cu virusul hepatitic C. Doar un procent de 6% susţine că a făcut un astfel de test în ultimul an. Acest lucru în ciuda faptului că peste 90% dintre români sunt conştienţi de gravitatea hepatitei C, scrie Mediafax.
”Sănătatea este o responsabilitate în sine. Trebuie să fim mai orientaţi către prevenţie şi să ne testăm pentru a ne asigura că nu suntem purtători ai unor virusuri de boli infecţioase. În ceea ce priveşte hepatitele, începând din acest an, pentru persoanele asigurate, testarea se poate face gratuit, prin intermediul medicilor de familie. În plus, pentru hepatita C, există programul interferon free care poate fi accesat de către cei diagnosticaţi, începând cu gradul unu de fibroză,” a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.
Programul fără interferon pentru pacienţii care suferă de hepatita C, desfăşurat de Ministerul Sănătăţii prin CNAS, a intrat deja în cel de-al treilea an, dar 72% din populaţia României nu ştie că există această posibilitate de tratament. În aceste condiţii, 57% dintre cei diagnosticaţi cu hepatita C au urmat acest tip de tratament, fără interferon, şi 36% varianta cu interferon, restul de 7% spun că nu au urmat niciun tratament.
O lipsa a informării demonstrează şi faptul că mai mult de jumătate dintre respondenţi nu cunoaşte faptul că, de anul acesta, fiecare persoană asigurată are dreptul să se testeze gratuit (analiza markerilor virali pentru hepatitele B şi C) cu trimitere de la medicul de familie.
”În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B. Pentru a ne alinia obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030, trebuie să parcurgem etape importante precum prevenţia şi diagnosticarea. Controalele medicale nu trebuie să fie privite drept o ultimă soluţie atunci când ne simţim rău, ci tebuie să devină o rutină anuală pentru a preveni complicaţiile care ne pot afecta viaţa pe termen mediu şi lung,” a precizat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.
Majoritatea românilor nominalizează cancerul şi ciroza ca şi complicaţii generate de afecţiunile hepatice, dar, din păcate, 44% dintre persoanele care au răspuns în cadrul sondajului declară că nu ştiu cum poate fi prevenită apariţia unei boli hepatice. De semnalat că, pe subiectul privind informarea, bucureştenii stau cel mai bine, 80% din populaţie având cunoştinţe privind metodele de prevenţie.