Aceasta este o dilemă cu care se confruntă mulţi oameni la un moment dat în viaţa lor. Se pare că data de expirare a unui medicament nu reprezintă ceva propriu-zis, dar nici nu înseamnă că acel medicament poate fi administrat cu adevărat în orice fel de condiţii. De când a fost adoptată o lege în 1979, producătorii de medicamente trebuie să marcheze o dată de expirare a produselor lor în mod obligatoriu, indiferent dacă acestea expiră cu adevărat sau nu. Aceasta este data la care producătorul poate garanta totuşi întreaga potenţă şi siguranţă a medicamentului.
Medicamentele expirate: mai sunt eficiente su nu?
Majoritatea datelor cunoscute despre datele de expirare a medicamentelor provin dintr-un studiu realizat de Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente la cererea armatei militare americane. Ceea ce au descoperit în urma studiilor este că 90% din mai mult de 100 de medicamente, atât pe bază de prescripţie medicală cât şi fără, au fost perfect folositoare chiar şi după 15 ani de la data expirării.
Data de expirare nu indică într-adevăr un punct la care medicamentul nu mai este eficient sau nu a devenit sigur pentru utilizare. Autorităţile medicale americane declară că medicamentele expirate sunt sigure, chiar şi cele care au expirat cu ani în urmă. O excepţie rară la aceasta poate fi tetraciclina, dar raportul este controversat în rândul cercetătorilor. Este adevărat că eficacitatea unui medicament poate scădea în timp, dar o mare parte din potenţa iniţială rămâne încă la un deceniu după data de expirare. Excluzând nitroglicerina, insulina şi antibioticele lichide, cele mai multe medicamente sunt de lungă durată ca cele testate de armată. Plasarea unui medicament într-un loc răcoros, cum ar fi un frigider, va ajuta medicamentul să rămână puternic timp de mulţi ani.
Continuarea pe CSID.