Originară din Africa de Sud, pisica cu picioare negre are un cap rotund şi o culoare maronie a blănii, cu pete negre. Conform Live Science, felina măsoară în jur de 36-52 de centimetri lungime, 20 de centimetri înălţime şi o greutate de 1-3 kilogrme. De asemenea, pisica cu pioare negre se află pe lista speciilor vulnerabile a Uniunii Internaţionale de Conservare a Naturii.
Deşi nu are o conformaţie fizică impresionantă este unul dintre cei mai periculoşi prădători. Felina poate vâna şi ucide într-o singură noapte mai multe animale decât reuşeşte un leopard pe o perioadă de şase luni. În cadrul filmării unei mini-serii cu animale, specialiştii au observat că pisica este extrem de eficientă în doborârea prăzii. De asemenea, înregistrarea ei cu ajutorul camerelor de filmat a fost dificilă din cauza staturii sale şi a faptului că este un animal nocturn.
Luke Hunter, director al Oficiului de Conservare al organizaţiei Panthera, ce a oferit informaţii pentru mini-serie, a declarat că prădătorii de dimensiuni reduse au un metabolism accelerat, de aceea trebuie să vâneze constant. Pisica cu picioare negre foloseşte trei tehnici diferite pentru a prinde prada. Una dintre metode este cunoscută ca „vânatul rapid”, în timpul căreia pisicile se ghemuiesc şi atacă fulgerător animale sau păsări de dimensiuni mici. O altă metodă este mai lentă şi reprezintă furişarea până în apropierea prăzii. A treia tehnică este aşteptarea în zona vizuinii rozătoarelor. „Aştepată şi câte două ore, stau fără să se mişte şi aşteaptă ca şoarecele să iasă din vizuină”, a afirmat Hunter.
Într-o singură noapte, o pisică cu picioare negre ucide între 10 şi 14 rozătoare sau păsări de dimensiuni mici. Practic, în medie, pisica ucide o dată la fiecare 50 de minute, după cum afirmă Hunter. Cu o rată de succes de 60%, pisica cu pioare negre reuşeşte să ucidă mai bine decât leii ce au o rată de succes de 20-25%.
„Dacă eşti o gazelă, o pisică cu picoare negre nu este o ameninţare. Dar rata sa de succes o face una dintre cele mai periculoase pisici de pe Pământ,” a afirmat Hunter.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: