„Aceste dovezi cresc înţelegerea noastră cu privire la modul în care oamenii s-au deplasat şi s-au stabilit în America”, a precizat Omar Cornejo de la Washington State University, autor al acestui studiu publicat recent în Communications Biology. „Este în sine o descoperire importantă pentru că ne oferă un timp pentru răspunsul la întrebările care sunt mai dificile: cât de mult a durat până a făcut cacao bun? Cât de puternic a fost procesul de domesticire? De câte plante a fost nevoie pentru a domestici un arbore?”, adaugă cercetătorul.
Studiul, care a implicat 18 savanţi de la 11 instituţii, a arătat că domesticirea arborelui de cacao a fost pentru selectarea unei arome, rezistenţa la boli şi pentru stimulantul theobromină. Totuşi, selecţia artificială a venit cu un preţ, acela de a avea gene care au scăzut randamentul producţiei, scrie Phys.
Cercetătorii au studiat „prinţul cacao”, Criollo – un tip rar de cacao, aromatic şi primul care a fost domesticit care mai târziu a fost o sursă pentru ciocolată. Au găsit că domesticirea a avut loc în America Centrală acum 3.600 de ani, dar planta provenea din bazinul Amazonului, lângă graniţa de astăzi a sudului Columbiei cu nordul Ecuadorului. Cel mai probabil, a fost introdus de negustori.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ciocolata: curiozităţi, beneficii şi riscuri ale consumului
În 3 decenii putem rămâne fără ciocolată. Ce se întâmplă cu plantaţiile de cacao