Pneumonia este o infecţie care apare la unul sau ambii plămâni şi se mai întâlneşte sub denumirea de infecţie toracică. Pneumonia la copii poate fi cauzată de viruşi sau de bacterii. Din cauza infecţiei, căile respiratorii mici din plămâni devin umflate şi produc mai mult mucus. Mucusul blochează căile respiratorii şi reduce cantitatea de oxigen care poate pătrunde în organism. Află informaţii esenţiale despre pneumonie şi despre cum poţi trata micuţul tău, în cazul în care se confruntă cu ea!
Pneumonia apare adesea după o altă infecţie respiratorie, cum ar fi o răceală. Uneori pot apărea complicaţii asociate cu pneumonia, dar acestea nu sunt frecvente, iar medicul are datoria de a monitoriza copilul, astfel încât să nu dezvolte complicaţii!
Pneumonia la copii: semne şi simptome
Semnele şi simptomele pneumoniei variază în funcţie de vârsta copilului tău şi de cauza pneumoniei. Copiii manifestă adesea una sau mai multe dintre următoarele simptome:
• febră mare
• respiraţie rapidă şi / sau dificilă – respiraţia copilului tău va deveni o muncă grea şi poţi observa acest lucru cu uşurinţă. Îl poţi observa chinuindu-se să respire şi confruntându-se cu fel de fel de dificultăţi în acest sens
• tuse
• iritabilitate sau oboseală mult mai ridicată decât în zilele obişnuite
• durere în piept, mai ales atunci când tuşeşte
• dureri abdominale (burtă) sau dureri ale corpului în general, la tuse dar nu numai
Când ar fi bine să consulţi un doctor?
Ar trebui consulţi medicul de îndată ce suspectezi faptul că micuţul tău ar putea suferi de pneumonie. De regulă, copilul nu va avea nevoie de teste, dar uneori se poate recomanda un test de sânge sau o radiografie pentru a ajuta la diagnosticarea pneumoniei cât mai corect.
Pneumonia la copii: tratament
Pneumonia bacteriană
Dacă pneumonia copilului tău este cauzată de bacterii, îi vor fi cu siguranţă prescrise antibiotice. În cazuri uşoare de pneumonie bacteriană, aceste medicamente pot fi administrate pe cale bucală, chiar la domiciliu. Copiii cu pneumonie bacteriană îşi îmbunătăţesc de obicei condiţia în aproximativ 48 de ore de la iniţierea tratamentului cu antibiotice. Este foarte important să finalizezi întregul curs de antibiotice, chiar dacă micuţul pare că se simte mult mai bine. Tratamentul va continua timp de 7 până la 10 zile. Copilul tău poate continua să tuşească pentru o perioadă de până la trei săptămâni după tratament, dar acest lucru nu este de îngrijorat în cazul în care condiţia lor este vizibil îmbunătăţită din toate celelalte puncte de vedere.