În mod cert, cum se spune şi pe coperta a patra a volumului de faţă, Michael Haulică este cel mai bun antologator de science-fiction de la noi, din trei motive: seriozitate, calitatea materialului selectat, ştiinţa de a doza textele. Antologia de faţă nu este chiar de science fiction, ci la limită, în aşa fel încât cititori ca semnatarul rubricii de faţă, care nu sunt neapărat fani SF, pot dechide cu interes cartea. Într-adevăr, o lume cu dragoni nu e o lume SF, dar nici foarte departe, mai degrabă o lume de basm. Drept care antologia se poate adresa în egală măsură tinerilor şi vârstnicilor, relatează Mediafax.
Michael Haulică se explică, în introducerea amuzant numită „Avem şi noi dragonii noştri!”: „Aveţi în faţă o antologie leneşă (termenul a fost lansat de Michael Haulică însuşi şi înseamnă că „antologatorul dă doar tema şi aşteaptă cuminte să-i vină la uşă textele din care să aleagă. Nu tu citit zeci de cărţi şi reviste, nu tu făcut liste, şi refăcut, şi recitit…”).
Povestiri cu dragoni scrise special pentru această apariţie editorială de unii dintre cei mai buni scriitori români de fantasy şi science-fiction, de scriitori care nu obişnuiesc să scrie fantasy şi science-fiction, dar şi de necunoscuţi care şi-au încercat puterile şi imaginaţia pe tema dată, dovedind că, începător sau consacrat, când te aşezi în faţa paginii albe eşti doar tu cu gândurile tale, cu imaginaţia ta, cu ceea ce ai de spus şi cu talentul pe care îl ai, atât cât îl ai”.
Volumul conţine opt povestiri fantasy şi din subgenul science-fantasy. Între autori se regăsesc nume consacrate în genul SF, dar şi autori cu texte din genul fantasy: Alexandru Botan, Mihai Alexandru Dincă, Emil Duhnea, Miloş Dumbraci, Irina Georgescu, Marcel Gherman, Daniel Timariu şi Ioana Vişan. Felicit antologatorul pentru că toate biografiile (literare, mai ales) celor care participă la volum se găsesc la finele cărţii, încât chiar şi cititorul novice poate fi bine informat. O menţiune aparte pentru unul dintre autori – Ioana Vişan (1978-2016), scriitoare cu foarte multe titluri, în română şi engleză, autoare a seriilor „The Impaler Legacy” şi „Broken People” şi câştigătoare a premiului de încurajare la Eurocon 2013; prea devreme dispărută.
Volumul (lansat la Gaudeamus şi încă o dată, la sfîrşitul lunii martie, la Final Frontier) cuprinde: Ioana Vişan – „Ucigaşul de dragoni”; Marcel Gherman – „Drumul spre Avalonia”; Miloş Dumbraci – „Poveste amară de foc şi pară”; Alexandru Botan – „Solzi întunecaţi”; Irina Georgescu – „Incredibilii Lou şi Phil”; Daniel Timariu – „Păstrează-mă nemuritor”; Emil Duhnea – „Hic sunt dracones”; Mihai Alexandru Dincă – „Exil în Olomang”.
Cui îi plac, va găsi în această cărticică tot felul de dragoni, buni şi răi.
„Povestiri cu dragoni. O antologie de Michael Haulică”. Editura Tritonic. 195 pag.