Într-o peşteră din Israelul de astăzi, echipa a găsit inovaţii de preparare a berii pe care le consideră mai vechi cu câteva milenii decât dovezile cultivării cerealelor în Orientul Apropiat, scrie Phys.
Descoperirile acestora, publicate recent în Journal of Archaeological Science: Reports, susţin o ipoteză propusă de arheologi acum mai mult de 60 de ani: berea a fost un factor motivant pentru începerea cultivării cerealelor în anumite regiuni.
Acum mii de ani, poporul Natufian, un grup de vânători-culegători din estul bazinului Mediteranei, începuseră să fabrice bere. Liu şi echipa sa au analizat reziduuri de la mortare de piatră vechi de 13.000 de ani din Peştera Raqefet, un sit care reprezintă un cimitir al acestui popor preistoric, aflat lângă Haifa din Israel. Dovezile sugerează că în peşteră s-au desfăşurat operaţiuni ample de preparare a berii.
„Este cea mai veche dovadă a existenţei alcoolului produs de oameni”, a precizat Liu.
Cercetătorii consideră că oamenii de atunci preparau bere pentru festivităţile ritualice în care îşi venerau morţii.
„Descoperirea indică faptul că producerea alcoolului nu era în mod necesar un rezultat al producţiei agriculturii, ci a fost dezvoltată în scopuri ritualice, cel puţin în anumite limite, înaintea agriculturii”, a adăugat cercetătoarea.
Descoperirea fabricării berii aruncă o nouă lumină asupra ritualurilor poporului Natufian şi demonstrează existenţa unei arii largi de inovaţii tehnologice şi sociale în cultura lor. „Preparea berii este o parte integrală din ritualuri şi festivităţi, un mecanism important în societăţile ierarhice”, a precizat Jiajing Wang, coautoare al lucrării.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: