În cadrul unei cercetări realizată de către specialiştii Universităţilor Rutgers (New Jersey) şi California (Berkeley) a fost descoperit faptul că activitatea vulcanică din trecut şi câmpul magnetic intern al Lunii au dus la apariţia vârtejurilor lunare.
Conform Live Science, cercetătorii au determinat anterior faptul că vârtejurile lunare sunt localizate în zone în care câmpurile magnetice împrăştie particulele provenite din vânturile solare. „Însă cauza acestor câmpuri magnetice şi originile vârtejurilor au rămas pentru o lungă perioadă de timp un mister”, a declarat Sonia Tikoo, coautor al lucrării. „Pentru a-l rezolva, am fost nevoiţi să descoperim ce tipuri de structuri geologice pot produce câmpuri magnetice şi de ce magnetismul este atât de puternic”, a adăugat ea.
Cercetătorii au dezvoltat un model matematic pentru a localiza aceste câmpuri sau „magneţi geologici” după cum au fost numiţi în studiu. Modelul a arătat faptul că fiecare vârtej lunar reprezintă centrul unui obiect magnetic aflat sub suprafaţa satelitului natural.
Specialiştii consideră că aceste obiecte magnetice sunt străvechi, practic tuburi înguste formate din fluxurile de lavă. Experimentele din trecut au arătat că, la temperaturile de 600 de grade Celsius într-un mediu fără oxigen, anumite minerale din rocile de pe Lună se descompun şi eliberează fier, astfel fiind create roci extrem de magnetice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: