Se presupune că la începutul apariţiei vieţii, proteinele erau mai simple, probabil lungi de doar 10-20 de aminoacizi, spre deosebire de câteva mii de aminoacizi cât au în prezent. Cu ajutorul modelării computerizate, savanţii au explorat modurile posibile în care aceste prime peptide puteau arăta şi exista, potrivit Phys.
Savanţii au folosit computere pentru a modela o proteină cu 12 aminoacizi pe care au testat-o în laborator. Peptida avea câteva trăsături impresionante şi importante. Conţinea doar două tipuri de aminoacizi, era foarte scurtă şi putea apărea spontan pe Terra în condiţiile propice. Metalul din miezul peptidei seamănă cu structura şi chimia mineralelor de fier şi sulf care erau abundente în primele oceane ale Pământului. Peptida putea de asemenea să încarce şi să descarce electroni în mod repetat, fără să se dezintegreze.
„Proteinele moderne pot face acest lucru, adunând electroni pentru a ajuta metabolismul”, a precizat autorul Paul G. Falkowski. „O peptidă primordială precum cea studiată a avut probabil un rol similar în originea vieţii”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un grup de cercetători a ajuns la concluzia că pe Lună a putut exista viaţă