Studiul, care furnizează prima dovadă a modului în care caprele citesc expresiile emoţionale umane, implică faptul că abilitatea animalelor de a percepe stările oamenilor nu este limitată la cele cu o istorie lungă de domesticire ca animale de companie, precum câinii şi pisicile, informează Phys.
Aşa cum precizează experţii în noul număr al jurnalului Royal Society Open Science, echipa descrie modul în care 20 de capre interacţionează cu imagini pozitive (vesele) şi negative (furioase) ale expresiilor umane, descoperind că preferă să privească şi să interacţioneze cu feţele vesele.
„Studiul are implicaţii importante asupra modului în care interacţionăm cu animalele de fermă şi cu alte specii, întrucât capacitatea animalelor de a percepe emoţiile umane poate fi răspândită, fără să se limiteze la animale de companie”, precizează Alan Mc Elligott, conducătorul acestui studiu.
„Ştiam deja că acestea sunt conştiente de limbajul corpului uman, dar nu ştiam cum vor reacţiona la diferite expresii emoţionale, precum furia sau veselia. Aici, arătăm pentru prima oară că animalele nu doar fac distincţia între diferite expresii, ci şi preferă să interacţioneze cu cele vesele”, a precizat Christian Nawroth, primul autor al studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
De ce capra de munte este un bun căţărător?
Descoperire remarcabilă a cercetătorilor: caprele sunt esenţiale pentru menţinerea ecosistemelor
”Sprinturi” spectaculoase ale caprelor negre, surprinse în Parcul Natural Bucegi – VIDEO