Piramida a fost decorată cu simboluri ce ilustrează ochiuri şi figuri antropomorfice. Acestea „au dat piramidei puteri religioase şi au întărit impresia vizuală a audienţei generale”, au precizat arheologii în articol.
Timp de cinci secole, oraşul dimprejur a înflorit, iar la apogeu acoperea 400 de hectare, fiind printre cele mai mari aşezări umane din acea vreme, potrivit Live Science.
Piramida are 11 trepte, fiecare mărginite cu pietre. Deasupra existau palate construite din pământ bătătorit, coloane de lemn şi ţigle, un rezervor gigantic de apă şi urme domestice asociate cu viaţa de zi cu zi”, au scris cercetătorii.
Conducătorii trăiau în acestea, iar producţia de obiecte de artă erau în proximitate.
„La intrarea în piramidă existau ziduri de apărare care aveau menirea atât de a proteja, cât şi de a restricţiona accesul”, adaugă cercetătorii.
De asemenea, la Shimao, aşa cum se numesc astăzi ruinele oraşului, au fost găsite urme ale sacrificiilor umane. „În partea estică au fost găsite şase gropi cu cranii umane”, potrivit arheologilor.
Unele dintre victime pot proveni din alt sit arheologic numit Zhukaigou, care este localizat la nord de Shimao, iar locuitorii acestuia din urmă ar fi cucerit aşezarea învecinată. „Analizele morfologice ale vestigiilor umane sugerează că victimele provin din Zhukaigou, ceea ce indică faptul că au fost capturaţi de cei din Shimao în timpul perioadei de expansiune”, precizează savanţii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani