Mineralele se găsesc în cratoni – „rădăcinile” continentelor, cele mai vechi şi imobile formaţiuni de rocă ce se află în centrul multor plăci tectonice continentale. Cu o formă precum munţii inversaţi, acestea pot avea o adâncime de chiar şi 320 de kilometri, intrând şi în manta, scrie Phys.
În noul studiu, savanţii estimează că rădăcinile pot conţine 1-2% diamante, adică un total de aproximativ un cvadrilion de tone.
„Studiul arată că diamantul nu este un mineral exotic, dar la scară geologică este relativ comun. Nu putem ajunge la el, dar este mult mai mult diamant decât credeam înainte”, a precizat Ulrich Faul, cercetător la MIT.
Faul şi colegii săi au ajuns la această concluzie după ce au observat o anomalie în datele seismice colectate de mai multe centre de cercetare precum United States Geological Survey.
Echipa a dorit să identifice compoziţia rădăcinilor crustei care ar fi putut explica variaţia undelor seismice. „Diamantele sunt speciale în multe feluri. Una dintre proprietăţile speciale este că viteza sunetului în diamant este de două ori mai mare decât în mineralul dominant din rocile mantalei superioare, anume olivina”, adaugă Faul.
Cercetătorii au găsit că este suficientă o proporţie de 1-2% de diamant pentru a produce aceste viteze ale undelor seismice. De asemenea, proporţia mică de diamante din cratoni nu ar schimba densitatea totală, care în mod normal este mai puţin densă decât mantaua din jur.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un diamant de 910 carate a fost desoperit în Lesotho. Cât valorează piatra preţioasă?
Un adolescent a descoperit un DIAMANT în timpul unei plimbări cu familia în parc – FOTO
Un pastor din Sierra Leone a descoperit un diamant gigant de 706 carate. Ce a ales să facă cu el