Home » Lumea digitală » Cenzura din China pentru sistemul de operare iOS afectează şi dispozitive vândute în alte ţări

Cenzura din China pentru sistemul de operare iOS afectează şi dispozitive vândute în alte ţări

Cenzura din China pentru sistemul de operare iOS afectează şi dispozitive vândute în alte ţări
Publicat: 13.07.2018
În ultima perioadă am întâlnit mai multe „atacuri” cu mesaje în format text, care duc la probleme cu ale sistemului de operare iOS, însă cea mai recentă este şi singura care pare să fi fost realizată cu intenţie. Se pare că nevoia de a cenzura anumite cuvinte sau simboluri în China a dus la un bug software care oprea orice aplicaţie folosea un anume caracter emoji, ba chiar şi aplicaţii care nu foloseau caracterul, în cazul în care primeau un mesaj în altă aplicaţie cu acesta.

China este probabil cea mai importantă piaţă pentru Apple în acest moment, iar compania încearcă să facă tot ce este posibil pentru a mulţumi guvernul chinez. Astfel, compania se supune tuturor regulilor şi cerinţelor chinezilor, precum mutarea informaţiilor utilizatorilor din China pe servere de pe teritoriul ţării şi eliminarea aplicaţiilor de tip VPN care ar oferi utilizatorilor de iPhone acces la internetul „necenzurat”, relatează go4it.

Cenzura a ajuns atât de departe încât guvernul chinez a cerut celor de la Apple eliminarea pictogramei emoji care descrie steagul taiwanez, acest caracter fiind complet absent din lista emoji din China, iar primirea lui afişează simbolul pentru „caracter invalid”. Se pare însă că partea de cod scrisă special pentru această cenzură nu era tocmai perfect, putând afecta şi telefoane din alte regiuni, precum cele din Taiwan. Astfel, orice încercare de a trimite un mesaj cu acest caracter, sau orice tentativă de a citi un mesaj similar ducea la închiderea aplicaţiei.

Nu foarte multe dispozitive au fost afectate de această problemă. Se pare că apărea în funcţie de setările de locaţie şi limbă. Între timp însă Apple a corectat problema printr-un update software: iOS 11.4.1 descriind-o ca un „denial of service attack”. Acest bug a fost identificat prima dată de Patrick Wardle, fondatorul companiei de securitate Digita Security şi „hacker de profesie”, când o prietenă din Taiwan se plângea că telefonul său a fost „spart” de către hackeri chinezi, întrucât nu mai poate folosi emoji-ul cu steagul ţării.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase