Un chirurg foloseşte un joystick pentru a controla braţul mobil al sistemului. Doctorii pot ataşa la braţ varii instrumente şi pentru că sistemul este robotic, nu suferă de tremurăturile care afectează chiar şi oamenii cu cea mai sigură mână, scrie Futurism.
Pentru studiu, cercetătorii au apelat la 12 pacienţi care aveau nevoie de înlăturarea unei membrane de pe retină – o procedură destul de simplă şi de rutină. Doctorii au realizat şase intervenţii în modul tradiţional, în timp ce restul au fost efectuate cu ajutorul robotului.
Toate cele 12 operaţii au avut succes; iar în unele cazuri, robotul a făcut ca doctorul chirurg să fie chiar mai eficient. În a doua fază a studiului, chirurgii au folosit robotul pe trei pacienţi pentru a dizolva hemoragiile de sub retină care ar fi putut duce la pierderea vederii. De asemenea, aceastea au fost reuşite.
O intervenţie chirurgicală cu ajutorul robotului a durat de trei ori mai mult, dar conducătorul studiului, Robert MacLaren, a afirmat că acest lucru se datorează faptului că doctorii nu erau familiarizaţi cu robotul.
„Următorul pas va fi utilizarea dispozitivului pentru administrarea unei terapii genetice precise pentru retină, ceea ce va fi altă premieră pentru intervenţiile la oameni şi va începe în prima parte a anului 2019”, a adăugat MacLaren.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
80% dintre femei îşi doresc această operaţie deşi le poate pune viaţa în pericol
Prof. dr. Memet Ozek: Cum poate fi tratată spasticitatea
O femeie a devenit CLEPTOMANĂ după ce a făcut o operaţie – VIDEO