Descoperirea este în concordanţă cu problemele de sănătate severe pe care câinii cu forme extrem de modificate le au pe tot parcursul vieţii, scrie Live Science.
„Multe schimbări aduse de domesticire nu sunt neapărat avantajoase”, a precizat co-autorul studiului Marcelo Sanchez-Villagra, profesor la Universitatea Zurich din Elveţia.
Cercetătorii au examinat scheletele de vacă Niata găsite în colecţiile muzeelor cu ajutorul imaginisticii non-invazive şi a analizelor ADN. De asemenea, au studiat funcţionarea craniului cu ajutorul biomecanicii.
S-a descoperit că nu boala a afectat forma craniului, aşa cum se considera anterior, ci genetica, mai exact selecţia artificială şi domesticirea. Astfel, botul turtit era o trăsătură specifică a acestei rase care persista de la generaţie la generaţie.
Mai important, vitele din această rasă nu erau afectate din cauza formei craniului, aşa cum se întâmplă cu unele rase de câini. Deci este improbabil ca acestea să fi dispărut din această cauză. Niata a dispărut atunci când în Argentina se dezvoltase agricultura creşterii bovinelor, deci cel mai posibil rasa de vaci a fost abandonată în favoarea altora.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Vacile austriece au fost dotate cu GPS pentru liniştea turiştilor
Bill Gates lucrează cu geneticieni pentru a crea ”vaca perfectă”
O vacă din Polonia a fugit dintr-o fermă pentru a trăi liberă alături de o cireadă de bizoni