După cele două excelente volume destinate Regelui Întregitor („Bunul nostru rege: Ferdinand” şi „Regina Maria. Puterea amintirii”), apărute anul trecut, Editura Meteor Press publică o nouă carte a istoricului Ion Bulei, un portret al primului rege al României, cel care a început modernizarea statului. Cartea de faţă – spun editorii – are în centrul ei pe Carol I, cel mai important dintre regii noştri, creatorul unei dinastii în România, singura pe care am avut-o. Şi care nu este o dinastie germană. „Dinastia mea e română, declara regele Ferdinand la Consiliul de Coroană de la Palatul Cotroceni din Bucureşti, din august 1916. Românii n-au adus aici pe unchiul meu, pe regele Carol, ca să întemeieze o dinastie germană la gurile Dunării, ci o dinastie naţională. Şi revendic pentru Casa mea cinstea de a fi îndeplinit în întregime misiunea pe care acest popor i-a încredinţat-o”. Spunea aceasta conştient fiind că unchiul său nu crease doar o dinastie la întâlnirea Dunării cu marea. Crease şi o monarhie constituţională şi stabilise reguli de funcţionare a statului român modern, scrie Mediafax.
De altfel, la 10 mai 1866, Carol rostise o frază care a făcut istorie: „Prin voinţa liberă a naţiunii, ales ca principe al României, mi-am părăsit fără ezitare patria şi familia pentru a da curs chemării poporului român, care-mi încredinţase destinele sale. Punând piciorul pe acest pământ sacru, am devenit român… Astăzi cetăţean paşnic, mâine, dacă va fi nevoie, soldat cu arma în mână, de-acum înainte vom avea acelaşi destin, fie el fericit, fie el dureros. Începând cu această clipă suntem un trup şi un suflet. Să credeţi în mine aşa cum eu cred în voi”.
Cum mărturiseşte în preambul autorul, cartea de faţă e urmarea unor lucrări anterioare şi încearcă să cuprindă mai multe realităţi, „o carte-concluzie ce defineşte o domnie”. Şi care urmăreşte destinul regelui de la sosirea pe pământ românesc, până la moartea din 1914, trecând prin toate încercările şi reformele care au dus la modernizarea statului. O carte scrisă nu doar cursiv, ci şi cu empatie şi, în plus, în mod evident un volum excelent publicul larg.
În vârstă de 77 de ani, Ion Bulei a fost profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, ataşat cultural la Roma, director al Institutului Cultural Român de la Veneţia, director ISPRI al Academiei Române, este autor a 22 de cărţi şi a peste 200 de studii şi articole. A fost distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1987), Premiul Uniunii Scriitorilor (1993, 2006), Premiul revistei Magazin istoric (1996, 2017), Premiul „Constantin Brâncoveanu” al Fundaţiei Alexandrion (2016). A fost decorat cu „Steaua României”, în grad de Cavaler (2000), este Doctor honoris causa al Universităţii Ovidius din Constanţa (2009) şi al Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu (2018).
Ion Bulei – „Un Hohenzollern în România: Carol I”. Meteor Press, 192 pag.