Modul diferit în care au erupt cei doi vulcani poate explica de ce în Guatemala au murit peste 60 de persoane. Conform National Geographic, în timp ce Kilauea are forma unui scut, iar erupţia sa a fost caracterizată de curgeri de lavă din fisuri şi aruncarea de pietre încinse, Fuego este un stratovulcan (vulcan compozit), activitatea sa fiind caracterizată de explozii rapide de cenuşă, lavă şi noroi.
„Chiar şi magma este diferită. În cazul vulcanului Kilauea (din Hawaii) este mult mai lichidă, ceea ce înseamnă că gazele sunt emanate cu uşurinţă, iar în cazul vulcanului Fuego lava este mult mai vâscoasă”, a declarat Janine Krippner, vulcanolog din cadrul Universităţii Concord.
Magma vâscoasă captează suficient aer pentru a se crea presiune în interior ce provoacă erupţii explozive. În cazuri foarte rare poate chiar crea un nou crater, însă în cazul vulcanului Fuego erupţia a provenit din conul principal.
Cel mai grav impact este reprezentat de reacţiile în lanţ ce au loc după prima explozie. După erupţia vulcanului Fuego, s-au format fluxuri piroclastice în care cenuşa şi rocile duc la avalanşe rapide şi cu temperaturi ridicate.
„Sunt extrem de fierbinţi şi letale”, a declarat Krippner. După fluxurile piroclastice, ploile tropicale obişnuite pentru regiunea Guatemalei au provocat alunecări de teren. De asemenea, regiunea din jurul vulcanului are o calitate a aerului precară, aceasta fiind o urmare normală a unei erupţii vulcanice. Inhalarea cenuşii vulcanice poate provoca probleme respiratorii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: