În urma analizelor, specialiştii au descoperit că arborele a continuat să se dezvolte în ultimii zeci de ani. Conform National Geographic a fost observată dezvoltarea unor inele uriaşe în trunchiul copacului, deşi majoritatea arborilor din zonă au suferit un declin considerabil.
Descoperirea dovedeşte că unii arbori pot supravieţui multe secole în ciuda condiţiilor climatice extreme. Acest pin de exemplu a germinat într-o perioadă rece, apoi a trăit o perioadă mult mai călduroasă, inclusiv unele cu secetă.
Analizarea arborelui ce a trecut prin numeroase condiţii meteorologice îi poate ajuta pe cercetători să identifice modul în care pădurile reacţionează la schimbările climatice din prezent.
Gianluca Piovesan, din cadrul Universităţii din Tuscia, şi colegii săi au descoperit pinul (Pinus heldreichii) într-o zonă stâncoasă din Parcul Naţional Pollino. Deşi arborele părea destul de bătrân, la scurt timp specialiştii şi-au dat seama că determinarea vârstei arborelui nu va fi la fel de simplă precum datarea inelelor din trunchi. Partea centrală a arborelui, cea care deţine cele mai importante probe privind vârsta arborelui, lipsea. ”Partea interioară a arborelui era precum praful, nu am vazut niciodată aşa ceva,” a declarat Alfredo Di Filippo. ”Erau cel puţin 20 de centimetri de lemn lipsă, ceea ce reprezintă mulţi ani,” a adăugat el.
Rădăcinile arborelui erau într-o stare mult mai bună, aşadar specialiştii au decis să le analizeze pentru a determina vârsta arborelui. ”Prin contopirea celor două metode am reuşit să determinăm vârsta arborelui,” a declarat Piovesan.
Vârsta arborelui este uimitoare având în vedere densitatea populaţiei ce a trăit în zonă, a declarat Oliver Konter din cadrul Universităţii din Mainz, Germania, ce a descoperit un pin în nordul Greciei ce are o vârstă de 1.075 de ani, considerat anterior cel mai vechi arbore din Europa.
Şi arborele din Grecia, poreclit ,,Adonis”, a asistat la răboaie mondiale şi o mare parte din Evul Mediu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: