Deşi studiile anterioare au prezentat riscurile la care te expui atunci când ai un indice al grăsimii corporale mai mare, studiul realizat de cercetătorii din cadrul Universităţii din Aarhus sugerează că pacienţii obezi internaţi în spital pentru boli infecţioase au cu 50% mai puţine şanse să moară după ce sunt externaţi decât cei cu o greutate normală.
Conform Science Alert, în contrast, pacienţii subponderali sunt supuşi unui risc dublu de deces la câteva luni de la externare. Cercetătorii au analizat 18.000 de rapoarte medicale ale persoanelor internate în spitalele din Danemarca între anii 2011 şi 2015.
”Obezitatea este asociată cu reducerea riscului mortalităţii cu 90 de zile în urma unei spitalizări pentru infecţii,” au notat cercetătorii în cadrul studiului. ”O legătură între subponderabilitate şi creşterea riscului mortalităţii a fost confirmată în cazul pacienţilor ce au pierdut recent în greutate,” au adăugat ei.
Deşi rezultatele par surprinzătoare, acestea alimentează o dezbatere începută în 2003 privind modul în care obezitatea ar putea ajuta anumite categorii de oameni să supravieţuiască. În cazul persoanelor obeze, riscul apariţiei diabetului de tip 2 şi a altor boli asociate diferă în funcţie de forma şi mărimea corpului. Cele mai grave cazuri de supraponderabilitate sunt acelea în care există un coeficient mare de grăsime viscerală, cea ce se depune pe organe. Paradoxul ,,obezităţii” continuă să stârnească discuţii în domeniul medical.
Un alt studiu prezentat în cadrul Congresului European privind Obezitatea sugerează că pacienţii supraponderali au şanse cu 30% mai mari să moară din cauza infecţiilor pulmonare. În cadrul studiului au fot analizate 1,7 milioane de cazuri de pneumonie din peste 1000 de spitale din SUA.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: