Specialiştii au dezvoltat un sistem de producere automată a organoidelor din celule stem umane prin intermediul roboţilor. Conform Mail Online, o echipă de cercetători americani a demonstrat modul în care sistemul poate introduce cu succes celule stem în sute de încăperi ale vaselor pentru a cultiva sute de rinichi în miniatură în mai puţin de o lună.
De asemenea, roboţii mai au capacitatea de a-şi analiza creaţiile pentru a identifica diferitele tipuri de celule din organoizi. „Avem acum o nouă armă secretă în lupta împotriva bolilor”, a declarat Benjamin Freedman, cercetător din cadrul Universităţii din Washington. „În mod normal, un experiment de acest tip ar fi realizat de un cercetător într-o singură zi, în timp ce unui robot îi sunt necesare 20 de minute. De asemenea, aceştia nu obosesc şi nu fac greşeli”, a adăugat el.
Credit foto: Freedman Lab/ Universitatea din Washington
În cadrul studiului, sistemul robotic a crescut rinichi miniaturali din celule stem pluripotente ce se pot transforma în orice organ. Organoizii se comportă la fel ca un organ normal, fapt ce îi ajută pe medici să testeze diferite tratamente şi practici. Echipa a utilizat un sistem automat de secvenţiere a ARN-ului pentru a identifica celulele din mini-organe şi compoziţia acestora.
”A descoperit că aceşti organoizi din care se dezvoltă rinichii conţin şi celule ce nu sunt asociate organului,” a declarat dr. Jennifer Harder, specialist din cadrul Universităţii din Michigan. Noua tehnică a permis cercetătorilor să obţină un număr mult mai mare de vase de sânge în celule din mini-organe ce le permite specialiştilor să testeze diferite medicamente.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: