Din fericire, de cele mai multe ori această afecţiune poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri de protecţie corespunzătoare, iar 95% din cazurile de cancer de piele pot fi tratate cu succes dacă sunt diagnosticate şi tratate încă din stadiu incipient.
Cancerul de piele este de departe cel mai frecvent tip de cancer şi este cauzat de supraexpunerea la radiaţiile UV. Din fericire, prin adoptarea unor măsuri de precauţie această temută afecţiune poate fi prevenită, iar pielea menţinută sănătoasă chiar şi după o întreagă vară în care ne-am bucurat de căldura razelor soarelui.
1.Aplicarea de protecţie solară
Primul şi cel mai important pas în protejarea pielii de agresiunea razelor UV este utilizarea unor produse cu SPF de bună calitate şi folosirea loe în mod regulat pe tot parcursul zilei. Protecţia solară trebuie aplicată pe piele cu 30 de minute înainte de a ieşi afară şi reaplicată la fiecare 2 ore sau imediat după înot sau în caz de transpiraţie excesivă.
“Purtarea de protecţie solară este esenţială pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul verii. Pentru un adult de dimensiuni normale, aproximativ 30-40 ml de protecţie solară este o cantitate suficientă pentru o singură aplicare corporală completă. Acoperirea aluniţelor cu plasturi nu este necesară şi nici nu va minimaliza riscurile în lipsa protecţiei solare. Este recomandată, însă, acoperirea zonelor în care există cicatrici recente, pentru a evita pigmentarea neregulată a pielii”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.