Timp de mai bine de 200 de ani, cei aproximativ 15.000 de membri au avut un set de reguli stricte întocmit încă din anul 1129, scrie Atlas Obscura.
Regulile erau multe şi variate, incluzând orice aspect al vieţii de zi cu zi. Cavalerii erau obligaţi să protejeze orfanii, văduvele şi bisericile, trebuiau să poarte un anumit tip de îmbrăcăminte şi regulile se extindeau şi în cazul dietei: cum mâncau, ce mâncau şi cu cine mâncau.
Cavalerii trebuiau să mănânce împreună şi în linişte. Dacă aveau nevoie de sare, trebuia să roage să i se dea „încet şi privat, cu umilinţă”. Dintr-o „lipsă de recipiente”, un semn al modestiei, doi cavaleri împărţeau aceeaşi farfurie. Mai erau obligaţi să-l studieze îndeaproape pe cel cu care mânca împreună, pentru a nu consuma mai mult decât necesar, dar nici să nu devină adeptul unei „abstinenţe secrete”. După ce terminau, toţi stăteau în linişte şi mulţumeau. Resturile erau adunate şi date săracilor.
Dieta cavalerilor părea un echilibru între cererile obişnuite de post ale călugărilor şi faptul că templierii aveau vieţi active şi militare. Nu te puteai lupta pe stomacul gol. Astfel că trei zile pe săptămână li se permitea să consume carne, deşi exista concepţia conform căreia consumarea cărnii corupea corpul. Duminicile, toţi consumau carne, iar membrii cu rang mai înalt aveau voie să consume carne atât la prânz, cât şi la cină. De obicei consumau vită, şuncă sau bacon.
Resturile de carne ar fi hrănit doi oameni săraci
Este foarte posibil ca porţiile să fi fost considerabile. O sursă relatează că bucătarii puneau atât de multă carne în farfurii încât puteai hrăni doi oameni săraci cu resturile.
Lunea, miercurea şi sâmbăta, cavalerii consumau mai multe legume şi cereale, dar mesele includeau şi lapte, ouă şi brânză. În grădinile lor creşteau fructe şi legume, precum – în zona mediterană – smochine, migdale, rodii şi măsline.
O dată pe săptămână, vinerea, ţineau un post mai strict, fără produse animale, dar avea substitute precum laptele de migdale. Totuşi, cei slabi şi bolnavi din ordinul lor aveau permisă consumarea cărnii chiar şi în aceste zile, pentru o însănătoşire cât mai rapidă.
De asemenea, cavalerii beau vin, dar şi acesta era restricţionat. Toţi aveau aceeaşi raţie de vin diluat şi erau sfătuiţi că nu trebuie consumat în exces.
Mai mult decât atât, existau şi reguli igienice menite să împiedice răspândirea bolilor. Erau obligaţi să se spele pe mâini înainte de a mânca şi a se ruga. Cavalerii erau vârful societăţii medievale europene în ceea ce privea tratarea bolilor şi grija pentru cei bolnavi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ascensiunea şi decăderea Cavalerilor Templieri
Greşelile pe care le fac femeile când ţin dietă
Care este cea mai sănătoasă dietă? Răspunsul oamenilor de ştiinţă