Aclamatul botanist şi ecologist nu suferă de nicio boală gravă, dar îşi doreşte să moară. Un punct cheie al deciziei sale, spune el, este pierderea independenţei. ”Regret că am ajuns la această vârstă,” a declarat Goodall la ziua sa de naştere, în luna aprilie. ”Nu sunt fericit, vreau să mor,” a adăugat el.
Conform BBC, moartea asistată a fost legalizată în Australia în urmă cu un an, însă se aplică doar persoanelor bolnave în fază terminală. Goodall susţine că va călători la o clinică din Elveţia, unde îşi va provoca moartea voluntar. Însă a declarat că îi pare rău că trebuie să părăsească Australia pentru a realiza acest lucru.
Academicianul născut în Londra a trăit într-un apartament mic din Perth, vestul Australiei, până acum câteva săptămâni. S-a retras din activitatea academică în 1979, dar a rămas implicat în munca sa. Goodall a editat 30 de volume ale serie de cărţi denumită Ecosistemele Lumii şi a fost numit Membru al Ordinului Australian pentru munca sa ştiinţifică. În 2016, la 102 ani, a câştigat lupta pentru a lucra în continuarea în campusul din cadrul Universităţii Cowan.
În călătoria sa către sfârşit, Goodall va fi acompaniat de prietena sa Carol O’Neill, o militantă a morţii asistate.
Păreri împărţite
Elveţia a permis suicidul asistat încă din 1942. Deşi până în prezent, mai multe state au trecut în legalitate această practică la fel de multe acordă dreptul doar în cazul persoanelor cu boli în faze terminale. Asociaţia Medicilor din Australia se opune cu vehemenţă morţii asistate considerând practica neetică. ”Doctorii nu sunt instruiţi să omoare oameni,” a delcarat dr. Michael Gannon în timpul unei dezbateri legislatice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: