Geologii susţin că acest fenomen straniu este provocat de ”zonele de slăbiciune” din regiune. Conform IFL Science, unele dintre aceste crăpături sunt noi, dar unele dintre cele vechi au fost îngropate anterior în cenuşă vulcanică, iar aversele puternice din ultimele perioade le-au scos la suprafaţă.
Din cauza fenomenului, mai multe familii au fost evacuate. Acest fenomen are loc din cauza mişcării plăcilor tectonice din estul Africii. Aici există graniţa cu o lungime de 5.000 de kilometri dintre două plăci tectonice, ce se extinde de-a lungul sectorului estic al continentului. Placa tectonică africană este în proces de divizare, fenomen ce a început în urmă cu 25 de milioane de ani. Această zonă de delimitare se extinde extrem de lent, fiind creaţi aproximativ câţiva milimetri pe an. În cele din urmă, peste mai bine de 10 milioane de ani, va apărea un ocean în zona riftului.
Specialiştii au emis mai multe ipoteze cu privire la modul în care a început să se formeze graniţa din zona estică a Africii. Una dintre acestea se referă la ascensiunea materialelor cu temperaturi extreme din manta către crusta pământului.
De asemenea, existenţa unei astfel de activităţi în regiune a dus la apariţia unor rifturi, precum cea de opt metri adâncime ce a apărut în 2005.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: