Specialiştii au descoperit doi genomi umani distincţi, unul din Oceania, al doilea din estul Asiei, ambii având urme diferite de Denisovan. Conform Mail Online, genomii sunt complet diferiţi, fapt ce sugerează că au existat cel puţin două întâlniri în urmă cu 200.000, respectiv 50.000 de ani în urmă.
Cercetătorii ştiau că locuitorii insulelor din Pacificul de astăzi poartă urme ale ADN-ului Denisovanilor, dar nu se aşteptau să descopere persoane în estul Asiei care să deţină un alt tip unic al genomului. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Washington au studiat peste 5.800 de secvenţieri genomice ale indivizilor din Europa, Asia, SUA şi Oceania pe care le-au comparat cu genomul Denisovan.
”Ceea ce ştiam era că indivizii din Oceania au o bună parte din ADN moştenită de la Denisovani,” a declarat principalul autor al studiului Sharon Browning, din cadrul Universităţii din Washington. Ipoteza propusă de specialişti sugerează că moştenirea genomică a ADN-ului Denisovanilor în regiunea Asiei provine de la indivizi care au migrat din populaţia aflată în Oceania.
Singurele aspecte cunoscute până în prezent despre Denisovani au fost regăsite în fosilele din munţii Altai, Siberia. Specialiştii consideră că prima întâlnire a strămoşilor omului cu Denisovanii a avut loc la scurt timp după începerea migraţiei din Africa, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: