Liliecii din genului Myotis îi intrigă pe specialişti deoarece întrec aşteptările. În general, creaturile de dimensiuni reduse ”trăiesc rapid şi mor tinere”, în timp ce ”creaturile mari trăiesc mai mult timp” susţine biologul Emma Teeling, profesor din cadrul Universităţii din Dublin.
Conform Atlas Obscura, liliecii Myotis cântăresc în jur de 45 de grame, iar 13 specii ale genului sunt cunoscute pentru longevitatea lor, ajungând până la vârste de 20 de ani. Dintre toate animalele de pe Pământ, acest tip de lilieci prezintă cea mai mare discrepanţă între mărime şi speranţa de viaţă. Myotis brandtii este o specie de liliac ce, în ciuda dimensiunilor sale reduse, a trăit 41 de ani.
Conform unui studiu din 2013 în cazul lui Myotis brandtii o combinaţie de hormoni şi comportamente l-au ajutat să ajungă la această vârstă. Un studiu realizat recent mai adaugă, însă, încă o piesă în acest puzzle. Teeling şi echipa sa au prelevat probe din aripile a 500 de lilieci sălbatici din trei genuri diferite. Din aceste biopsii, specialiştii au extras ADN-ul.
În cazul majorităţii liliecilor, mărimea telomerilor scădea odată cu vârsta, însă nu şi în cazul liliecilor Myotis. Lungimea telomerilor acestui gen de lilieci rămânea constantă pe tot parcursul vieţii. Desigur, acest fapt nu sugerează că liliecii trăiesc o veşnicie, aceştia mor, dar din cauza deshidratării sau a înfometării.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: