Etapele cancerului se referă la amploarea cancerului, mai exact la cât de mare este tumoarea şi dacă şi unde s-a răspândit. Cunoaşterea stadiului cancerului va ajută medicul pentru a:
• Înţelege cât de grav este cancerul şi care sunt şansele de supravieţuire
• Planifica cel mai bun tratament
• Identifica studiile clinice care pot fi opţiuni de tratament
Cancerul este întotdeauna legat de stadiul la care a fost dat diagnosticul, chiar dacă se înrăutăţeşte sau se răspândeşte. Informaţiile noi despre cum evoluat cancerul în timp se adaugă ulterior la stadiul iniţial. Deci stadiul nu se schimbă, în ciuda evoluţiei cancerului care s-ar putea schimba.
Cum este determinată etapa în care se află cancerul
Pentru a afla stadiul bolii, medicul specialist poate să ultizeze raze X, teste de laborator şi alte teste sau proceduri.
Sistemele care descriu etapa
Există multe sisteme care descriu etapa descoperirii bolii. Unele, cum ar fi sistemul de TNM (Tumoare, Număr, Metastază), sunt utilizate pentru multe tipuri de cancer. Altele sunt specifice unui anumit tip de cancer.
Există multe sisteme care descriu etapa descoperirii bolii. Unele, cum ar fi sistemul de TNM (Tumoare, Număr, Metastază), sunt utilizate pentru multe tipuri de cancer. Altele sunt specifice unui anumit tip de cancer. Cele mai multe sisteme includ informaţii despre:
Sistemul TNM
Sistemul TNM este cel mai utilizat sistem de descriere a cancerului. Majoritatea spitalelor şi centrelor medicale utilizează sistemul TNM drept principala metodă de raportare la cancer.
În sistemul TNM:
• T se referă la dimensiunea şi amploarea tumorii principale. Tumora principală se numeşte de obicei tumora primară.
• N se referă la numărul de ganglioni limfatici din apropiere care au cancer.
• M se referă la metastazarea cancerului (răspândirea cancerului de la tumora primară în alte părţi ale corpului)
Atunci când cancerul este descris de sistemul TNM, vor exista numere după fiecare literă, acestea oferind mai multe detalii despre cancer – de exemplu, T1N0MX sau T3N1M0. Iată câteva explicaţii cu privire la însemnătatea literelor şi a numerelor:
Tumora primară (T)
– TX: Tumoarea principală nu poate fi măsurată.
– T0: Tumorile principale nu pot fi găsite.
– T1, T2, T3, T4: se referă la dimensiunea şi / sau extinderea tumorii principale. Cu cât este mai mare numărul aflat după T, cu atât este mai mare tumoarea. T poate fi divizat în continuare pentru a oferi mai multe detalii, cum ar fi T3a şi T3b.
Ganglionii limfatici regionali (N)
– NX: Cancerul din ganglionii limfatici din apropiere nu poate fi măsurat.
– N0: Nu există cancer în ganglionii limfatici din apropiere.
– N1, N2, N3: Se referă la numărul şi localizarea ganglionilor limfatici care conţin cancer. Cu cât este mai mare numărul aflat după N, cu atât creşte numărul ganglionilor limfatici care conţin cancer.
Metastaze la distanţă (M)
– MX: Metastazele nu pot fi măsurate.
– M0: Cancerul nu s-a răspândit în alte părţi ale corpului.
– M1: Cancerul s-a răspândit în alte părţi ale corpului.
Un alt sistem de stadializare care se utilizează pentru toate tipurile de cancer clasifică cancerul într-una din cele cinci categorii principale. Acest sistem de stadializare este mai frecvent utilizat de registrele de cancer decât de medici. Cele cinci categorii principale sunt:
• In situ – Sunt prezente celule anormale, dar nu s-au răspândit în ţesutul din apropiere.
• Localizat – Cancerul este limitat la locul de unde a început, fără nici un semn că s-a răspândit.
• Regional – Cancerul s-a extins la ganglionii limfatici, ţesuturi sau organe din apropiere.
• Distant – Cancerul s-a răspândit în părţi îndepărtate ale corpului
• Necunoscut – Nu există suficiente informaţii pentru a afla etapa.