Conform unui studiu publicat în Journal of Health Psychology, a fi iertător cu tine şi cu alţii te poate proteja împotriva stresului şi a efectelor nocive ale acestuia asupra sănătăţii, scrie Curiosity.
„A fost eliminat aproape complet – din punct de vedere statistic este zero”, a precizat autorul studiului, Loren Toussaint, profesor de psihologie la Luther College din Iowa. „Dacă nu ai o natură iertătoare, simţi efectele brute, nediminuate ale stresului. Nu ai o protecţie împotriva stresului”, adaugă el.
Iertarea nu este, însă, uşoară, mai ales în unele cazuri. De aceea, Toussaint crede că această calitate poate fi învăţată, dar ca multe alte lucruri, este nevoie de ceva practică.
Karen Swartz, directoare la Mood Disorders Adult Consultation Clinic din cadrul The John Hopkins Hospital, oferă unele sfaturi care pot dezvolta o atitudine mai iertătoare.
Reflectă asupra evenimentelor dureroase şi încearcă să observi cum furia şi durerea te-au afectat de atunci.
Încearcă să înţelegi motivele celui care te-a rănit. Desigur, poate nu a fost îndreptăţit să o facă, dar astfel situaţia va avea un context.
Nu avea aşteptări pentru a nu avea dezamăgiri. Nu te aştepta ca persoanele care te-au rănit să îşi ceară scuze.
Iartă-te pentru greşelile pe care le-ai făcut în trecut, pentru că evenimentele nu pot fi schimbate – dar prezentul şi viitorul pot fi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un studiu ştiinţific explică de ce este bine pentru sănătate să ierţi şi să uiţi
De ce nu îşi cer bărbaţii iertare?
8 vicii care s-au dovedit a fi benefice pentru sănătate
Ce este mai benefic pentru sănătate: sucul de fructe sau fructele simple?