Dacă în 1990 vorbeam exclusiv despre cupluri heterosexuale care apelau la donatori, în 2015 lucrurile stăteau astfel la nivel mondial: 50% dintre beneficiari erau persoane singure, femei care voiau să devină mame, 30% cupluri de lesbiene şi doar 20% cupluri heterosexuale.
”A crescut semnificativ numărul cuplurilor sau femeilor singure care necesită spermă de la donator. Deşi nu putem vorbi de foarte multe cazuri, avem şi cupluri homosexuale interesate de aceste proceduri. În clinică se utilizează probe de spermă de la donator atât în proceduri de inseminare artificială, cât şi în cele de fertilizare în vitro, în funcţie de vârstă şi situaţia medicală a pacientei. Câteva zeci de copii s-au născut deja ca urmare a procedurilor medicale cu spermă donată efectuate în clinica noastră.
Conform rapoartelor Agenţiei Naţionale de Transplant publicate anual, sunt confirmate câteva sute de naşteri în România, în ultimii ani, ca urmare a inseminărilor sau fertilizărilor in vitro cu spermă donată”, descrie situaţia dr. Laura Dracea, director medical al unei clinici de fertilizare din România.