Fericirea într-un cuplu este mai mult decât noroc. Este nevoie de un efort susţinut zi de zi şi de a pune obiceiurile unei relaţii sănătoase în practică. Pare un cliseu, însă specialiştii au identificat 8 lucruri care sunt secretul unei relaţii fericite în cuplu, scrie Gândul.
1. Nu se plâng altora dacă apare vreo problemă
Cuplurile fericite ştiu că este mai bine să nu-i implice pe alţii în relaţia lor. Partenerii vorbesc deschis unul cu altul şi nu încearcă să găsească soluţii în afară pentru că feedback-ul negativ le poate afecta relaţia.
2. Nu se compară cu alţii
Cuplurile fericite sunt acelea în care partenerii se iubesc aşa cum sunt. Ei ştiu că a se compara cu alţii nu ar fi doar nerealist, ci le-ar putea da un sentiment de nesiguranţă.
3. Nu joacă rolul victimei
Partenerii fericiţi în cuplu îşi asumă responsabilitatea şi rolul lor în relaţie. Nu dau vina unul pe altul pentru problemele apărute, cer ce au nevoie în loc să se autocompătimească şi să-l învinovăţească pe celălalt.
4. Nu se iau prea în serios
Fericirea înseamnă şi distracţie. Chiar dacă lucrurile sunt foarte stresante încearcă să vezi partea bună şi să râzi mai mult.
5. Nu se critică mereu
Cuplurile fericite ştiu că criticile nu pot aduce decât tristeţe. Dacă partenerul face ceva ce nu-ţi place, acordă atenţie motivelor şi cere-i să vorbească deschis despre ce simte.
6. Nu încearcă să-ţi citească gândurile
Toată lumea crede că partenerul trebuie să ştie exact ce simte celălalt. Dacă nu ai atenţia pe care o aştepţi, spune-i clar acest lucru, nu te chinui să afli de ce nu o face.
7. Nu sunt obsedaţi de împărţirea sarcinilor
Cupluri fericite sunt flexibile şi sunt capabile să îndeplinească sarcinile necesare imediat. Dacă partenerul, de exemplu, este cel care organizează cina de obicei, în cazul în care nu poate, preia această responsabilitate fără a reproşa ceva.
8. Nu sunt cicălitori
Cuplurile fericite sunt acelea în care partenerii se încurajează unul pe altul. Ei găsesc calea de a se suţine reciproc şi nu devin cicălitori unul cu altul. dacă partenerul nu are job de exemplu, nu-l bate la cap să meargă la interviuri, încearcă să-i ridici moralul. Încurajările îi vor reda încrederea şi-l vor motiva să meargă mai departe.