O echipă de italieni şi palestinieni a realizat, încă din 1997, săpături arheologice în zona Tell es-Sultan, aflată la 20 de kilometri nord de oraşul Ierusalim. National Geographic notează că în timpul ultimelor săpături, echipa a realizat o descoperire extraordinară într-o casă care a fost locuită în urmă cu 5.000 de ani, cinci cochilii de perle ataşate una de cealaltă ce ar fi putut proveni doar din Nil.
Două dintre cochilii încă deţin reziduuri ale unei substanţe negre care în urma analizelor de laborator au fost identificate ca fiind oxizi de mangan. Pudra minereului a fost în trecut componentă a unui produs cosmetic utiizat pentru conturarea ochilor.
Sursa: Universitatea Sapiens Roma
Cercetătorii consideră că pudra provine din Peninsula Sinai, unde există mangan pe care şi egiptenii îl exploatau în trecut. ”Descoperirea confirmă existenţa unei relaţii comerciale la începutul celui de-al treilea mileniu î.Hr. , între oraşele din Palestina şi Egipt,” afirmă arheologul Lorenzo Nigro din cadrul Universităţii Sapienza din Roma. ”Demonstrează şi ascensiunea elitei locale din Ierihon”, a adăugat acesta.
Ultimele excavări au dezvăluit şi existenţa unei legături continue dintre oraşul Ierihon şi Egipt, în perioada Regatului Mijlociu al Egiptului. Între zidurile palatului au fost descoperite şi morminte diferite, care indicau un anumit statut. Cele două morminte conţineau rămăşiţele a două persoane: o fetiţă de 10 ani acoperită de bijuterii şi o femeie. De asemenea, în morminte au fost găsite şi oasele a două animale sacrificate, o gazelă şi o capră.
Sursa: Universitatea Sapiens Roma
Pe cei doi scarabei descoperiţi, specialiştii au regăsit inscripţiile ”dj şi mr” ce reprezintă titlul egiptean de ”administrator al canalelor”. De asemenea, scarabeii mai conţin şi gravuri ale unor lei şi al unui soare care răsare.
Sfârşitul oraşului Ierihon a avut loc în 1.550 î.Hr, când un atac violent a transformat zona în ruine.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: