Având în vedere că marea majoritate a celor care sforăie nu îşi pot controla acest obicei, am vorbit cu medicii specialişti pentru a afla care sunt cauzele, factorii favorizanţi şi efectele sforăitului, precum şi ce se poate face pentru a ne ”vindeca” de sforăit.
Afecţiunile locale care cauzează sforăitul
Sforăitul apare atunci când coloana de aer inspirat prin căile aeriene superioare este perturbată în timpul somnului prin îngustarea căilor aeriene la nivelul nasului, cavităţii bucale sau gâtului. El poate fi însoţit de sindromul de apnee în timpul somnului, când episoadele de sforăit sunt asociate cu perioade de oprire a respiraţiei.
La copii, cauzele cele mai frecvente sunt mărirea în volum a vegetaţiilor adenoide (polipi) şi/sau a amigdalelor.
”La adulţi, îngustarea căilor aeriene superioare poate fi o consecinţă a obstrucţiei nazale (deviaţie de sept, rinită cronică, polipoza nazală, alergii, răceli), a măririi în volum a amigdalelor sau a dezvoltării unor tumori amigdaliene sau laringiene.
Vinovate pentru sforăit mai sunt şi anumite modificări ale scheletului feţei, de pildă tulburarea de dezvoltare a mandibulei, atunci când maxilarul inferior rămâne mai mic, determinând îngustarea căilor aeriene prin ”alunecarea” limbii, atunci când dormim pe spate”, ne explică dr. Adriana Stupăroiu, medic specialist ORL la Polisano.