În lucrarea publicată în jurnalul Science, grupul descrie studiul acestei bacterii şi posibilitatea ca aceasta să fie asociată cu cauza apariţiei cancerului la colon, scrie Medical Express.
Studiile anterioare au arătat că bacteria există alături de celulele tumorii în varii tipuri de cancere, ducând la ideea că acestea pot reprezenta cauza formării tumorilor. O astfel de bacterie, anume Fusobacterium nucleatum, a fost găsită alături de celulele canceroase. Cercetătorii din cadrul noului studiu au dorit să vadă dacă aceeaşi bacterie există şi în celulele canceroase care au migrat în altă parte a corpului.
Pentru a afla, cercetătorii au colectat mostre de ţesut de la pacienţi, găsind că în multe cazuri, F. nucleatum apărea atât în colon cât şi la ficat, acolo unde cancerul s-a extins. De asemenea, cei care nu aveau această bacterie în tumorile din colon, nu o aveau nici în tumorile crescute la ficat.
Intrigaţi de descoperire, cercetătorii au dorit să vadă mai multe cu privire la procesul de evoluţie al tumorilor. Savanţii au implantat tumori de la oameni la şoareci sănătoşi. Au observat că tumorile care aveau această bacterie s-au prins de organism şi au început să crească. În celălalt caz, unde tumorile erau lipsite de F. nucleatum, tumorile nu au reuşit să se dezvolte. Mai mult decât atât, cercetătorii au încercat să trateze cancerul la şoareci, folosind un antibiotic despre care se ştie că omoară această bacterie. După un timp, au descoperit că tratamentul încetineşte creşterea tumorii.
Aşadar, descoperirea sugerează că bacteria joacă un rol important în prinderea celulelor canceroase şi în „colonizarea” ţesuturilor sănătoase în faza de metastază.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperit anticorpul pentru cancer
Care sunt obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer
Ce trebuie să ştii despre Helicobacter Pylori, bacteria care duce la creşterea riscului de cancer
Mituri despre cancer care nu ajută pacienţii diagnosticaţi cu această maladie