Înainte de invazia spaniolă a Insulelor Caraibe, populaţia majoritară a regiunii era o cultură numită Taino, scrie Top Buzz.
Acum, arheologii puerto-ricani şi britanici au redescoperit centrul spiritual al culturii – cea mai mare concentraţie de elemente artistice, localizată pe o insulă mică, izolată şi pustie numită Mona, aflată la mijlocul distanţei dintre Puerto Rico şi Republica Dominicană.
Până acum, au fost găsite mii de desene şi picturi în 30 de peşteri de pe insulă şi mai sunt de explorat încă 100 de peşteri.
Analizele efectuate sugerează că arta a fost creată în secolele XIV şi XV. Acestea ilustrează o varietate de hibrizi de animal şi om, suprapuse peste tipare geometrice şi curviliniare abstracte.
Studiul, realizat de arheologi de la universităţile Leicester şi Cambridge, Muzeul Britanic şi de la Centrul de Studii Avansate din Puerto Rico, scoate la iveală şi tehnicile utilizate pentru a realiza aceste lucrări de artă.
Unele picturi au fost realizate cu excremente de liliac, care s-au absorbit natural în mineralele din rocile peşterilor. Câteodată s-a folosit răşină, alături de excremente de liliac pentru a crea vopseaua. Altele au fost realizate mai simplu, folosind cărbune.
Majoritatea însă au fost realizate printr-o metodă chiar mai simplă: băştinaşii au desenat cu degetul pe suprafaţa moale a pereţilor peşterii, înlăturând în proces stratul de 2 – 3 milimetri de calcit moale, îmbibat cu apă, numit şi montmilch, lapte de lună sau lapte de piatră.
Tehnica era simplă şi eficientă, dovadă că desenele au rezistat timp de mai bine de 500 de ani.
Descoperirea reprezintă mai mult decât o colecţie de desene
Arta din peşterile insulei Mona nu este doar o colecţie de desene, ci poate reprezenta rolul insulei în timpurile pre-columbiene.
Peşterile erau un punct central în religia şi societatea poporului Taino. Conform mitologiei acestora, peşterile au fost locul din care au provenit oamenii. De asemenea, în peşteri s-au născut Soarele şi Luna. Peşterile erau şi locul de veci al defuncţilor, fiind văzute ca locuri în care se poate comunica cu spiritele ancestrale şi cu zeităţile.
Mona a fost aleasă ca centrul spiritual şi social al poporului probabil pentru că are şi cea mai mare densitate de peşteri din Caraibe. Mai mult decât atât, aflându-se la mijlocul unor regiuni de pământ mai întinse, anume Republica Dominicană şi Puerto Rico de astăzi, insula era percepută şi ca centru geografic, „kilometrul 0” pentru întreaga cultură Taino care s-a întins şi pe aceste două insule.
Arta suprearealistă găsită pe Insula Mona poate fi rezultatul utilizării substanţelor halucinogene, care au fost găsite de spanioli, care descriau în secolul al XVI-lea ceremoniile băştinaşilor unde aceştia erau induşi în transă cu ajutorul unor seminţe speciale.
Studiul arheologilor este extrem de important atât pentru a redescoperi arta remarcabilă a unei culturi de mult pierdute, dar şi pentru a ajuta descendenţii poporului Taino de a cunoaşte mai multe despre originile sale.
Taino a fost prima cultură majoră a Lumii Noi cu care Columb a intercaţionat. Pentru că acesta nu ştia de existenţa continentelor americane, a crezut că se află în Asia şi a numit populaţia locală „indieni”, denumire care s-a împământenit.
Înainte de cucerirea spaniolă, în Caraibe trăiau peste un milion de oameni, organizaţi în mai multe zeci de mini-state, conduse de persoane numite caciques.
La una sau două generaţii de la cucerire, organizarea şi societatea poporului s-a prăbuşit. Din cauza bolilor, înrobirii, războiului, foametei şi execuţiilor, populaţia Taino a fost redusă cu 80-90%.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Imagini fascinante cu Pompeii modern, oraşul din Caraibe care a fost distrus de o erupţie vulcanică
Arheologii spun că au găsit corabia cu care Cristofor Columb a descoperit America (FOTO)