În prezent, este posibil ca hidrogenul să fie extras din apă, dar necesarul de energie electrică pentru acest proces este extrem de mare, scrie Science Daily.
De aceea, cercetătorul Yang Yang, împreună cu echipa sa de la University of Central Florida, au venit cu o nouă invenţie a unui nanomaterial hibrid care poate genera hidrogenul doar cu ajutorul energiei solare.
Noua invenţia poate duce la crearea unei noi ramuri industriale în combustibili, reducând dependenţa statelor lumii de combustibilii fosili, mai ales în zone precum Florida, unde lumina solară este din abundenţă.
Materialul are în componenţă un fotocatalizator care declanşează o reacţie chimică utilizând energia de la Soare. La începutul studiului, Yang a folosit acest tip de energie pentru a extrage hidrogenul din apă purificată. Din apa marină este însă mult mai dificil, iar fotocatalizatorii nu erau suficient de rezistenţi pentru a face faţă materiei organice şi a sărurilor mării.
Conform lucrării publicate în Energy & Environmental Science, Yang şi echipa sa au creat un nou catalizator care nu doar poate folosi un spectru mai larg de lumină decât alte materiale, ci şi poate rezista condiţiilor vitrege din apa mării.
Yang a elaborat o metodă de fabricare a fotocatalizatorului compus dintr-un material hibrid. Mici nanocavităţi au fost realizate pe o suprafaţă extrem de subţire de dioxid de titan, cel mai comun fotocatalizator. Aceste nanocavităţi au fost acoperite cu disulfură de molibden, un material bidimensional cu grosimea de un singur atom.
Fabricarea catalizatorului este relativ uşoară şi ieftină. Echipa lui Yang continuă să îmbunătăţească materialul, ceea ce ar duce în ultimă instanţă la comercializarea acestuia la scară largă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un nou nanomaterial „minune” produce energie, apă curată şi hidrogen
Un fir-minune cu o grosime de un singur atom a fost creat de savanţi. Poate REVOLUŢIONA tehnologia
Un nanomaterial revoluţionar îşi poate schimba starea de agregare la atingerea unui buton
Materiale „magice”: un metal rar poate fi bateria solara ideala