Statuia împăratului Traian, amplasată în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, a fost incompletă timp de două zile după ce lupoaica a rămas fără coadă.
Lupoaica realizată din bronz, pe care împăratul Traian o ţinea în braţe, a rămas fără coadă în acest weekand. Coada lupoaicei a fost desprinsă şi pusă deasupra statuii, unde a fost găsită de un angajat al MNIR. Bucata din statuie a fost predată unui reprezentant al Administraţiei şi Patrimoniului Istoric, din cadrul primăriei generale a Capitalei, căruia aparţine statuia.
UPDATE: Coada lupoaicii a fost prinsă la loc luni.
Statuia realizată de sculptorul român Vasile Gorduz a fost amplasată după moartea acestuia pe Calea Victoriei, pe treptele Muzeului Naţional de Istorie a României, în 2012, iar forma ei a stârnit de-a lungul timpului multe controverse. Statuia face parte dintr-un ansamblu de trei opere dedicate de sculptor istoriei latinităţii poporului român.
Monumentul lui Gorduz are o înălţime de 2,15 metri, transpus în material definitiv bronz, îl reprezintă pe împaratul Traian, simbol al latinităţii poporului român, în postura impunătoare, stând în picioare şi ţinând în braţe Lupoaica Romei – element reprezentativ. Masa totală a lucrării e de aproximativ 500 de kilograme. Costul lucrarii a fost de 200.000 de lei (TVA inclus).
Vasile Gorduz (1931 – 2008) a fost un cunoscut sculptor român şi profesor universitar la catedra de sculptură a Universitaţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
Artistul plastic Vasile Gorduz (1931-2008) a fost absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Statuia lui Traian, amplasată pe malul Guadalquivirului, la Sevillia şi cea a lui Eminescu, amplasată într-o piaţă din Montreal, sunt celelalte două lucrări ale lui Gorduz.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: