Prezise de Albert Einstein în urmă cu 100 de ani, undele gravitaţionale provoacă întinderea şi comprimarea lucrurilor din jurul lor. Mail Online notează că aceste schimbări se produc la o scală minusculă.
Prin utilizarea unei reţele americane şi europene de instrumente, pentru prima oară echipa internaţională a reuşit să identifice sursa undelor gravitaţionale. Acestea au fost produse de fuziunea a două găuri negre aflate la o distanţă de 1,8 milioane de ani lumină.
Prima undă gravitaţională a fost detectată în 2015 de către Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (Ligo) din SUA. Şi în acest caz unda a fost rezultată în urma coliziunii dintre două găuri negre. La scurt timp au urmat alte două detecţii.
Sursa: LIGO
Braţele instrumentului Virgo din Italia sunt amplasate într-un unghi diferit faţă de cele din cadrul LIGO. Ceea ce înseamnă că atunci când sunt combinate pot lua urma vibraţiilor şi a polarizării undelor gravitaţionale atunci când două corpuri intră în coliziune. Fenomenul a primit denumirea de GW170814 şi în urma sa a fost produsă o nouă gaură neagră care are de 53 de ori masa Soarelui. Chiar dacă au călătorit cu viteza luminii pentru a ajunge pe Pămân, ondulaţiilor le-au fost necesare 1,8 miliarde de ani.
Profesorul Andreas Freise din cadrul Universităţii din Birmingham a declarat: ”Încă o dată am reuşit să detectăm ecoul coliziunii dintre două găuri negre, dar de această dată am putut determina poziţia găurilor negre mult mai precis, mulţumită detectorelor Virgo.”
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: