Totul începe cu punctele negre şi albe care sunt pori plini cu celule moarte, Propionibacterium acnes (o bacterie care trăieşte pe piele) şi sebum (substanţă uleioasă secretată de mici glande din pori), scrie Business Insider.
Multe persoane cred că punctele negre sunt pline cu murdărie, dar acest lucru nu este adevărat. Conform experţilor, diferenţa dintre punctele negre şi cele albe constă în nivelul de oxigen: se închid la culoare atunci când sunt expuse mediului extern.
Acestea pot sta pe piele mult timp dacă nu sunt deranjate. Câteodată, infecţia se poate extinde din cauza ruperii pereţilor porilor şi a inflamării din cauza reacţiei de protecţie a organismului. Aici este cazul în care apar coşuri numite papule sau pustule.
Papulele sunt bubele roşii tari şi (câteodată) dureroase la atingere. Pustulele sunt bubele albe, pline cu puroi, care conţin celule albe moarte.
Există cazuri rare în care acneea este mai severă şi apar nodulii şi chisturile. Acestea sunt versiunile mai agresive şi mai mari ale papulelor şi pustulelor. Ambele sunt inflamate şi adânci în piele, dar doar chisturile conţin puroi.
În niciun caz din cele menţionate, experţii nu recomandă storcirea bubelor, din cauza riscului de infecţie cu bacteriile din exterior. Se recomandă în schimb vizita la dermatolog.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
7 mituri despre acnee, desfiinţate de experţi. Cum puteţi scăpa de această problemă dermatologică?
Sezonul rece favorizează apariţia acneei. Iată câteva sfaturi pentru a evita agravarea erupţiilor