Tabloul alăptării la nivel mondial arată că, în 194 de ţări, doar 40% dintre copiii cu vârsta de sub şase luni sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare (primind doar lapte matern), iar rata de hrănire prin metoda naturală depăşeşte 60% în numai 23 de ţări, conform unui nou raport publicat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Global Breastfeeding Collective (Colectivul Mondial pentru Alăptare), scrie Gândul.
Cercetările arată că alăptarea poate avea numeroase beneficii, atât pentru bebeluşi, cât şi pentru mamele acestora. Alăptarea este esenţială în special în primele şase luni de viaţă, ajutând la prevenirea diareei şi pneumoniei – două cauze majore de deces în rândul sugarilor. Mamele care alăptează prezintă un risc mai mic de cancer ovarian şi mamar, două cauze principale de deces în rândul femeilor.
„Alăptarea asigură bebeluşilor cel mai bun start în viaţă. Laptele matern acţionează ca un prim vaccin al sugarului, protejându-l de boli potenţial ucigătoare şi asigurându-i toate principiile nutritive de care are nevoie pentru a supravieţui şi a se dezvolta’’, spune Dr.. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS.
O simplă analiză demonstrează că, pentru a creşte până la 50% ponderea globală a bebeluşilor sub şase luni hrăniţi exclusiv prin alăptare, până în 2025, este necesară o investiţie anuală de numai 4,70 $ per nou născut.
Citeşte continuarea în Gândul.