Unele dintre aceste unelte, lăsate de primii oameni, datează din perioada Paleoliticului inferior, acum 1,8 milioane – 250.000 de ani în urmă, scrie Live Science.
De asemenea, în unele situri au fost descoperite şi fosile ale unor specii de jaguar şi elefant care acum sunt extincte.
Descoperirile pun într-o nouă lumină ipoteza „Arabiei verzi”, marcată de perioade în care climatul din Arabia era mai umed şi putea susţine mai multă faună şi vegetaţie.
Paul Breeze, cercetător la King’s College din Londra şi autor al acestui studiu, susţine că „fazele umede repetate, numite evenimente ale Arabiei Verzi, au afectat o mare parte din Arabia şi au fost determinate de variaţii periodice ale orbitei Pământului şi a axei sale, ducând la deplasarea musonilor în nord, în Arabia şi în Sahara. Între aceste perioade, Arabia era la fel de aridă ca astăzi”.
Studiul a inclus examinarea zonelor cu ajutorul sateliţilor şi a imaginilor aeriene pentru găsirea urmelor de lacuri. Echipa a descoperit că multe dintre aşa-numitele paleolacuri au fost localizate în bazine care se aflau între dunele de nisip. Studiile de teren care au inclus analize asupra sedimentelor au confirmat existenţa acestor lacuri.
Aceste noi descoperiri adaugă credibilitate şi ipotezei conform căreia primii oameni au migrat din Africa folosind peninsula Arabiei ca punct de tranzit. Dacă aceasta ar fi fost deşert, migraţia ar fi fost puţin probabilă.
Cercetătorii nu au găsit niciun sit arheologic care datează din Paleoliticul superior (40.000 – 10.000 de ani). Acesta poate fi un semn că partea vestică a deşertului Nefud examinată de arheologi a devenit aridă şi mai puţin capabilă de a susţine viaţa.
O altă perioadă umedă a avut loc acum 10.000 – 6.000 de ani în urmă. După această perioadă, clima a devenit din nou aridă, rezultând în deşertul cunoscut în prezent.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În Arabia Saudită, caii au fost domesticiţi acum 9.000 de ani
Acum 10.000 de ani, Deşertul Sahara era una dintre cele mai umede zone de pe Pământ