Nu este prima dată când arheologii descoperă vestigii importante în această regiune. Zona a prezentat interes şi în anii trecuţi, dar abia anul acesta lucrările au fost reluate, scrie Romania Insider.
Mormintele descoperite recent aparţin oamenilor care trăiau în regiune în 2000 – 1600 î.e.n.
Mihai Constantinescu, cercetător la Insitutul de Antropologie al Academiei, a precizat că „sunt unele morminte mai la suprafaţă care nu sunt foarte bine păstrate din cauza lucrărilor agricole si unele la adâncimi mai mari unde avem inventare foarte boghate. De regulă, fiecare mormânt are minimum trei vase. Apar şi piese de bronz, inele de buclă, folosite la prinderea părului după ce era împletit, brăţări, coloane de bronz care erau puse la gât, fusaiole, vase foarte frumoase, unicat pentru epoca bronzului în România, pe de o parte prin formă, dar şi prin păstrarea foarte bună a vasului. Am găsit un vas în formă de porumbel în care erau opt fragmente de oase de la picioarele de porc, folosit probabil ca jucărie pentru copii”.
Aşa cum am menţionat anterior, piesele vor fi expuse la Muzeul Judeţean Buzău, existând de asemenea un proiect care doreşte să dezvolte un parc arheologic în Cârlomăneşti, care ar ajuta la dezvoltarea turismului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: