De asemenea, oamenii de ştiinţă susţin că aceste radiaţii cosmice au fost produse iniţial în afara centrului galaxiei, scrie Daily Mail.
Fenomenul a fost observat cu ajutorul Fermi Gamma-ray Space Telescope şi a High Energy Stereoscopic System (HESS), iar conform cercetătorilor, în regiunea din centrul galaxiei se găsesc unele dintre cele mai rapide particule din galaxie, apropiindu-se de viteza luminii.
Danielle Gaggero de la Universitatea din Amsterdam şi autorul principal al acestui studiu, precizează că „rezultatele noastre conform cărora majoritatea radiaţiilor cosmice care populează centrul galaxiei noastre, şi în special cele energetice, sunt produse în regiunile active din afara centrului, care apoi au interacţionat cu norii gazoşi. Aceste interacţiuni produc emisiile de radiaţii gamma observate de Fermi şi HESS”.
Dintre aceste radiaţii cosmice produse, 90% sunt protoni, iar restul electroni şi nuclei de atomi. Pe măsură ce se mişcă prin spaţiu, câmpurile magnetice le afectează calea, făcând dificilă găsirea originii acestora. Totuşi, savanţii susţin că interacţiunile între radiaţiile cosmice şi materie pot oferi indicii cu privire la origine. Aceste interacţiuni duc la emisiile de radiaţii gamma, cea mai înaltă formă de energie cosmică.
Aşadar, observaţiile complementare de la cele două telescoape (HESS şi Fermi) au scos la iveală un spectru continuu de radiaţii gamma care provine din centrul galaxiei.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că aceleaşi radiaţii cosmice găsite în alte părţi ale galaxiei sunt responsabile pentru radiaţiile gamma observate în centru, dar la margine, paritculele se deplasează cu o viteză mai mică.
Nu se ştie însă ce determină migraţia acestor raze, sau care este natura acestei „capcane” din centru galaxiei Calea Lactee.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Astronomii au descoperit o galaxie ce orbitează Calea Lactee
A fost descoperită o nouă galaxie unică în Univers
Cum s-au format galaxiile? O descoperire fascinantă rescrie teoriile curente