Cercetătorii au reuşit să localizeze în creierul şoarecilor un circuit care poate activa comportamentul de tip alfa, informează The Guardian.
,,Am stimulat regiunea din creierul şoarecilor pentru a le stimula un comportament de lider,” declară profesorul Hailan Hu, neurolog din cadrul Universităţii Zhejiang, China. Zona din creier este denumită cortex prefrontal medial dorsal, cunoscut anterior pentru activitatea sa din perioadele de interacţiune socială care implică luarea deciziei de a fi submisiv sau dogmatic cu cei din jur.
Conform ultimelor cercetări, acest circuit al creierului poate fi activat în cazul şoarecilor cu rang inferior pentru a stima un comportament încrezător. ,,Nu este un comportament agresiv. Prin activarea regiunii din creier, perseverenţa, motivaţia şi tăria de caracter au devenit caracteristici mai pregnante în comportamentul animalelor.”
Şoarecii se organizează de obicei în ierarhii sociale stabile care minimizează conflictele din interiorul cuştii. Experţii au activat comportamentul de dominnt alfa la diferiţi şoareci pentru a evalua gradul de dominanţă. În cadrul unor teste, şoarecii au pornit o competiţie prin care doreau să-şi elimine oponentul din tub, după cum poate fi observat şi în videoclipul de mai jos.
Experienţa câştigării în cazul unei competiţii forma în creierul şoarecilor o amprentă care îi făcea să fie mai încrezători chiar şi atunci când creierul lor nu mai era controlat artificial. Experţii sugerează că acesta ar putea fi ,,efectul câştigului”. Autorii sugerează că un circuit asemănător este prezent şi în creierul oamenilor, fapt ce ar putea oferi informaţii despre anumite afecţiuni psihice în care oamenii prezintă un comportament dominant puternic. Aşadar, dacă ,,efectul câştigului” ar putea exista şi în cazul oamenilor, acesta ar putea fi utilizat pentru construirea încrederii în sine într-o altă zonă a creierului.