În 1932, maşinăria de criptare a mesajelor Enigma 1 a fost înmânată Armatei Germane. Celebra Enigma putea genera aproximativ 158,9 trilioane de configuraţii şi a jucat un rol important în timpul deflagraţiei ce a dus la pierderea a peste 72 de vieţi omeneşti.
Printre primii proprietari ai rotorului au fost ofiţerii olandezi Theo A. van Hengel (1875-1939) şi R.P.C. Spengler (1875-1955)
În cadrul ,,Licitaţiei de Arme de Colecţie şi Militaria,” preţul de pornire pentru Enigma a fost 9.000 de euro, dar ofertele nu au întârziat să apară. ,,Colecţionarul a cumpărat maşinăria cu 100 de euro dintr-un târg de vechituri. Fostul proprietar era un profesor în criptografie şi ştia forte bine ce cumpără,” a declarat Cristian Gavrilă, din cadrul Artmark, pentru Reuters.
Credit: Artmark
Până în 1944, România a fost un aliat al Germaniei naziste, istoricii sugerând că ţara noastră ar putea ascunde şi alte maşinării criptografice nedescoperite încă.
Enigma era utilizată pentru decodarea mesajelor trimise din diferite zone în care se afla armata nazistă. Matematicianul britanic Alan Turing şi echipa sa au reuşit să spargă acest cod. Unii istorici sugerând că, prin munca lor, războiul a fost scurtat cu doi ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: