,,Consumul de cartofii prăjiţi a crescut la nivel mondial,” avertizează dr. Nicola Veronese, principalul autor al studiului. Însă acesta declară că, în cazul consumului de cartofi care nu sunt preparaţi astfel, nu a fost descoperită aceeaşi creştere a riscului mortalităţii.
Expertul şi colegii săi au urmărit evoluţia a 4.440 de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 79 de ani de-a lungul unei perioade de 8 ani pentru a studia osteoartrita. Însă, echipa a decis să schimbe scopul cercetării şi să analizeze consumul de cartofi al participanţilor, informează Fox8.
Veronese afirmă că sunt foarte puţine cercetări privind riscurile consumului de cartofi prăjiţi, deşi sunt consideraţi nesănătoşi.
Astfel, cercetătorii au creat două grupuri de subiecţi în funcţie de frecvenţa consumului de cartofi pe săptămână. De-a lungul celor 8 ani, au murit 236 de participanţi. Analizând informaţiile, Veronese şi echipa sa au descoperit că prin consumarea de două sau mai multe ori pe săptămână a cartofilor prăjiţi riscul mortalităţii se dublează, în comparaţie cu cei ce nu consumau cartofi pregătiţi astfel.
Vârsta sau sexul participanţilor nu au influenţat rezultatele, însă au demonstrat că bărbaţii şi tinerii sunt cei care consumau cel mai des cartofi prăjiţi.
Principalul pericol atunci când consumăm alimente bogate în amidon sunt acrilamidele. ,,Putem reduce consumul de acrilamide prin fierberea sau gătirea la abur a produselor bogate în amidon,” a afirmat Stephanie Schiff, nutriţionist.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: