În trecut, cercetătorii au observat că odihna la muşte variază. Muştele dorm mai puţin dacă sunt înfometate, probabil din nevoia de a găsi hrană; muştele-femelă dorm mai puţin după ce se împerechează pentru a găsi loc de depunere a ouălelor, iar grupurile de masculi şi femele dorm mai puţin decât grupurile alcătuite dintr-un singur sex, iar motivele sunt evidente.
Aşadar, cercetătorii au găsit un tip de neuroni numiţi MS1, care sunt responsabili pentru eliberarea octopaminei, un chimical similar cu noradrenalina umană, scrie Curiosity.
MS vine de la ”male specific”, pentru că atunci când sunt activaţi, ţin masculii izolaţi treji, dar nu şi femelele. Acesta este un indiciu că sunt într-adevăr neuronii care ţin musca-mascul trează pentru împerechere. Totuşi, acestea nu controlează comportamentul sexual masculin, ci comunică cu neuronii responsabili pentru împerechere pentru a-l ajuta să rămână treaz pentru a curta femele.
În ceea ce priveşte asocierea cu comportamentul uman, cercetătorii menţionează că „sistemul noradrenergic la oameni, care este similar cu sistemul octopaminergic la drosofile, poate funcţiona într-un mod analog pentru a permite factorilor motivaţionali precum impulsul sexual, frica sau foamea să depăşească nevoia de odihnă”.
Autenticitatea analogiei este întărită şi de faptul că musca este un organism model – este mai simplu ca omul, dar prezintă aceleaşi caracteristici generale cu organisme mai complexe, făcându-le uşor de studiat.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Şase lucruri care se întâmplă în organism dacă nu dormim suficient
Probleme cu somnul? „Epidemia” lipsei de odihnă poate avea o cauză subestimată
Motivul pentru care femeile au nevoie de mai multă odihnă decât bărbaţii