Comunicarea cuantică este un fenomen straniu, una dintre formele sale propuse fiind comunicarea contrafactuală, informează Futurism.
Fizicienii au propus că un astfel de tip de comunicare ar putea fi posibil, în prezent cercetătorii au reuşit să o realizeze într-un mediu experimental. Aceştia au transferat o imagine alb-negru bitmap dintr-o locaţie în alta fără a transmite particule fizice ale sale.
Teleportarea cuantică obişnuită se bazează pe principiul înlănţuirii, două particule care creează legături sunt afectate de acelaşi fenomene, indiferent de distanţa dintre acestea. Însă acest tip de teleportare cuantică se bazează pe transferul anumitor particule.
Legăturile dintre anumite particule pot fi întrerupte pe anumite distanţe, însă, în general, este necesară utilizarea unei particule adiacente, precum un foton, pentru a fi transmis între cele două. Pe de altă parte, comunicarea cuantică se bazează pe efectul cuantic Zeno. În cazul domeniului cuantic, atunci când un sistem este măsurat acesta se schimbă. Efectul Zeno creează un sistem eficient stabil.
Comunicarea cuantică contrafactuală se bazează pe efectul cuantic Zeno, fiind definită de transferarea unei stări cuantice dintr-o locaţie către alta. Pentru a obţine un sistem complex, cercetătorii din cadrul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din China au plasat doi detectori de fotoni la capetele unui separator de fascicule. Datorită efectului Zeno, sistemul a rămas ,,îngheţat” într-o anumită stare, fiind mult mai uşor de apreciat ce detector va fi activat de trecerea fotonilor. Echipa susţine că ideea se bazează pe tehnologia holografiei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: