Majoritatea testelor nucleare au avut loc în deşertul Nevada şi în Insulele Marshall din Pacific, scrie The Vintage News.
În 1958, S.U.A. a efectuat o serie de 35 de teste nucleare la Pacific Proving Grounds care a lăsat extrem de multe urme, inclusiv o cantitate imensă de material radioactiv care trebuia înlăturat pentru a evita contaminarea mediului şi a numeroaselor ecosisteme din Oceanul Pacific.
Armata Statelor Unite a luat materialul şi l-a transferat pe Insula Runit, care este parte din Enewetak Atoll din Insulele Marshall. Insula a fost aleasă datorită (sau din cauza) unui crater imens care a rezultat în urma unei explozii nucleare din cadrul unui test, numit Cactus. Craterul avea forma ideală pentru construirea unui dom care să protejeze mediul de deşeul radioactiv acumulat de armată.
Craterul rezultat în urma testului Cactus. Credit: The Vintage News
Betonul are o grosime de 46 de centimetri şi structura este cunoscută sub numele de Domul Cactus. În ultimii ani s-a constatat că solul din jurul structurii este contaminat, afectând flora şi fauna locală.
Un alt lucru îngrijorător este vechimea construcţiei, care prezintă semne de uzură, inclusiv crăpături. Chiar şi aşa, într-un comunicat din 2013, oficialii SUA au precizat că materialul radioactiv din dom nu prezintă niciun risc iminent pentru mediu.
Există o altă problemă. Nivelul mării poate creşte, în condiţiile în care Domul Cactus se găseşte chiar la nivelul mării, existând riscul să fie acoperit de ocean. Acest lucru ar duce inevitabil la contaminarea apei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Sute de filmuleţe cu testele armelor nucleare ale americanilor au fost declasificate şi publicate
Bomba Ţarului, cea mai puternică bombă nucleară. TOPUL celor mai mari explozii nucleare din istorie
IMAGINI ÎN PREMIERĂ de la testele nucleare efectuate de SUA în urmă cu 60 de ani – VIDEO