Termenul gypsy este o reminiscenţă a perioadei în care se credea că acest popor provine din Egipt. Totuşi, un studiu publicat în 2012 a ajuns la concluzia că populaţiile romani au o frecvenţă crescută de un anumit cromozom Y găsit doar în populaţiile din sudul Asiei, notează Live Science.
În ziua de astăzi, este bine ştiut faptul că aceştia au migrat din India în urmă cu 1.500 de ani. Sunt portretizaţi ca fiind un popor marginal misterios şi viclean care migrează din localitate în localitate. De fapt, se crede că termenul gypped este o abreviaţie a gypsy, însemnând o persoană vicleană şi fără scrupule.
Aceştia mai sunt caracterizaţi şi prin stilul de viaţă nomad şi cultura insulară. Din cauza statutului de ”outsider” şi a naturii migratoare, foarte puţini, chiar şi în ziua de astăzi, se adaptează stilului de viaţă modern sau al ţării din care fac parte. Astfel, puţini urmează o şcoală, iar analfabetismul este răspândit. Având în vedere aceste trăsături, ceea ce se ştie despre cultura lor este din izvoare nescrise şi surse secundare – descrierile istoricilor.
Termenul de ţigan provine din grecescul athinganein (tradus prin „a nu se atinge”, „impuri”), având o sumedenie de variaţii precum zingari, tsigans, zigeuner, cigani sau cikani. Acesta era un termen care desemna o sectă din Bizanţ, cu care romii au fost confundaţi – de menţionat că în limba acestora nu există termenul de ţigan.
Britanicii definesc ţiganii prin Legea Amplasării Caselor Mobile din 1968 ca fiind o populaţie cu un stil de viaţă nomad, indiferent de etnie.
În Ţările Române şi Moldova, cuvântul ţigan a fost preluat în 1385 şi desemna starea socială de sclav şi s-au aflat în această poziţie până în anul 1865.
În limba romani însă, cuvântul rrom înseamnă „om, bărbat sau soţ”, scrie Wikipedia. Deşi mulţi membri ai comunuităţii folosesc termenul de rom pentru a se autodenumi, există grupuri din Germania şi Marea Britanie care nu îl folosesc.
De asemenea, nu există o cultură unitară, ci mai degrabă variaţii cu acelaşi nucleu şi de multe ori, aceste popoare nomade preiau elemente precum religia sau tradiţiile din cultura în care s-au stabilit. În lumina acestui lucru, este imposibil de stabilit şi urmărit traseele de migraţie şi, practic, întreaga istorie a unui popor care a reuşit să ajungă aproape în toate colţurile lumii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Între trecut şi viitor: legende care au marcat imaginea rromilor
Conflicte interetnice în istoria recentă a României
Cum s-au pocăit ţiganii gabori
Svastică pictată pe un monumet din Berlin dedicat romilor ucişi de nazişti, cu mesajul „Gazaţi-i! „