Recent, mecanica cuantică a arătat că în vid se găsesc mici fluctuaţii electromagnetice care pot interfera cu activitatea fotonilor (particule de lumină) şi pot produce o forţă măsurabilă asupra obiectelor, relatează Science Alert.
Acesta este numit efectul Casimir şi a fost prezis prima dată în anul 1948 (imaginea de mai jos). Acum, noul studiu, precizează că efectul este chiar mai puternic decât se credea anterior.
Credit: Universitatea New Mexico
Pe măsură ce se începe crearea tehnologiei la scară cât mai mică, acest studiu este extrem de relevant pentru a arăta cum efectele cuantice pot influenţa produsele tehnologice.
Cercetătorul care a condus acest studiu, Alejandro Manjavacas de la Universitatea New Mexico din Statele Unite precizează că „aceste studii sunt importante pentru că dezvoltăm nanotehnologii, unde ajungem la distanţe şi dimensiuni care sunt atât de mici încât aceste tipuri de forţe pot fi dominante”. Cercetătorul dezvăluie şi că „asupra nanoparticulelor acţionează o forţă laterală ca şi cum ar fi în contact cu suprafaţa, deşi acestea sunt separate de ea”.
În fizica clasică, forţa laterală apare atunci când există frecare între obiect/particulă şi suprafaţă, dar în mecanica cuantică această forţă de frecare nu există, cu toată că mişcarea laterală este prezentă. În acest sens, Manjavacas adaugă: „este o reacţie ciudată, dar este una care poate avea un impact semnificativ pentru ingineri”.
Studiul a fost publicat în Physical Review Letters.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: